"Belum tibakah masanya bagi orang-orang yang beriman untuk secara khusyuk mengingati Allah dan mematuhi kebenaran yang telah diwahyukan (kepada mereka) dan janganlah mereka (berlaku) seperti orang-orang yang telah menerima kitab sebelum itu, kemudian mereka melalui masa yang panjang sehingga hati mereka menjadi keras. Dan banyak di antara mereka menjadi orang-orang fasik." [Al Hadid, 57 : 16]

Tuesday, 15 May 2012

Biology Form 4 Notes : Cell Division

Bismillah.
Assalamualaikum.. :)


So.. okeh, another post about notes. This time it's Cell Division! Ramai students form 4 yang naik pusing kepala dengan chapter ni, tapi aku pulak SUKA gila dengan chapter ni. Sangat interesting! Kagum dengan Maha Sempurnanya ciptaan Allah sehinggakan dalam masa sesaat itu, banyak betul cell division yang berlaku kat serata badan kita!

Dan, kalau tahu caranya, senang sangat nak score dalam pekse. Betul tak tipu, senang aje..

Sebab senanglah meh aku nak ajar korang camne senang tu.

Mula2 korang kenalah download notes2 ini dulu ^^ Right click, save image as.. senang ajeh..

Ingat! Free as long as they are used for a good cause only, okeh?

Shortcut: n = chromosome.

Saya ada buat nota pasal nutrition

Dan minta maaf sangat saya ada nota ini sahaja. Yang lain dah tak tahu kat mana. Maaf. =.="

MITOSIS

Introduction.

Most of the info akan keluar dalam objektif. Tapi, kadang2 klua jugak dlm subjektif. Anyway, ini basic info pasal mitosis yang korang patut dah hadam lunyai dalam otak korang yang amazing itu..

introduction 2

 Another basic info pasal chromosome yang korang patut tahu. Jarang keluar soalan tapi pernah keluar. So.. alah, best apa tahu benda2 camni?


mitosis..

Okeh, start pasal mitosis. yang ini untuk pemahaman korang secara general. Tapi kalau tak silap aku, aku ada salah sikit kat mana entah aku tak ingat. Tapi untuk essay, korang better guna note yang bawah ini, lagi berkesan. Nota atas ni kadang2 aku tak baca pon..

mitosis

 Ok. korang nampak tak awan merah bertajuk 'behaviour n' tu? Maksudnya behavior of chromosome. hah, itu yang point penting dalam essay. formatnya cenggini:

  1. condition of chromosome. (thread-like/ thick n condense n shorter n can be seen clearly from under microscope)
  2. behaviour of chromosome. (arranged randomly/align at metaphase plate/separated and move to opposite poles/reach at the opposite pole)
  3. what happened to other organelle? (nuclear membrane starts to disappear/nucleolus disappear/centrioles start to move to opposite poles/ dan byk lagi.. korang tengok contoh dalam notes meiosis)

Untuk lagi paham, tengok nota meiosis. Yang itu aku dah susun betul2 ikut point essay. Nah senang aje kan nak dapat markah? Format ni korang hafal dan boleh guna untuk soalan bahagian kena jawap objektif dan essay. semua boleh pakai :)

cloning of animals

 ingat Dolly?? Bab cloning ni memang popular dalam essay so korang hadam betul2.. hope that this note comes in handy..


meiosis 1

 Orang ingat meiosis lagi susah gila dari mitosis yang sedia ada susah itu. Tak sebenarnya.. dia bukan susah, dia lain sikit aje dengan mitosis. Format nak jawap dia sama jugak dengan mitosis.. Dalam note meiosis ni lagi teratur lah point aku susun sebab aku dah mula tahu format di atas..


meiosis 2

ATTENTION!!! [same] = chromosome condensed and become thicker and can be seen clearly from under light microscope.

Kalau awal2 dulu aku pun pening gak bab mitosis n meiosis ni, so.. aku cari kat youtube, ada tak video2 pasal mende alah ini.... ADA!! lepas tengok video ni aku lagi faham n excited gila nak belajar lagi further pasal cell division.. sini aku bagi videonya.




lagi pasal meiosis pulak 




rightio.. I hope that this entry and my notes help you all faham serba banyak pasal cell division ni.. senang aje weyh.. kan? hehe..

Yang paling penting, doakan yang Allah merahmati apa yang kita belajar dan semoga Allah senangkan otak kita nak hadam segala fakta bio dan moga2 Allah suntikkan minat kepada biology kat hati kita ini.. ameeen..

Dah, study! Exam nak dekat kan? Good Luck!




Rajin pulak hari ni selak balik nota2 bio dulu2.. Pergh.. aura doktorkartunis.. ceh..

17 comments:

Pencarian Cinta Ilahi said...

sayaa amat amat amat dan amat tertarik dengan cara akak buat nota . harus dibilang WOW gitu ;)
terima kasih akak ! nota cantik ringkas dan kemas akak memang sangat sangat membantu saya . syukran . hanya Allah dapat membalas kebaikan akak ^_^
akak ada fb ? meh la share share ngan saye . hikhik >_<

KucingMelukis said...

Alhamdulillah, dapat juga membantu serba sikit. fb ada tapi warning awal2, akak memang tak aktif sgt fb ni. hehe, its Tasneem Che Razali. bg mesej ke ckp siapa kamu ni sbb kadang2 akak tak approve org yg akak xkenal. ukkhuwah fillah..

Abdul Muiez said...

Assalamualaikum...akak, slps saya lihat nota2 bio, mmbuat saye rase biologi 2 senang dan menarik pula.
terima kasih AKAK! nota akak banyak mmbantu saya...harap akak dapat tambah lagi nota bio untuk bab2 yang lain pula... :)

DoktorKartunis said...

Waalaikummussalam, alhamdulillah akak dapat membantu kamu. untuk nota2 lain tu, harap maaf, tapi yang akak upload ni sajalah yang sempat akak scan sebelum fly. yang lain tu dah tinggal kat msia, dah bagi kat sepupu sepapat dah. takpe, dah tengok nota ni, cuba buat. xpayah cantik, yang penting kena letak point2 yang masuk periksa.

Anonymous said...

alhamdulillah! thank you akak ^^ kalau saya salin dalam buku nota boleh tak? jasa akak amat saya hargai :'))

nurzakirah said...

Ya Allah, ni la namanya rezeki. Akak boleh saya buat nota akak sebagai rujukan. Insyaallah saya tak salah gunakan :). By the way akak study luar eh? Bahagianya nak jadi macam akak lah ;D

DoktorKartunis said...

Boleh2 ^^, selamat study semua! Iye, akak study kat Jordan, alhamdulillah. Mai laa datang Jordan. Best!

Anonymous said...

Saya punya final exam lagi 2 minggu ekeke saya tak faham lagi apa mitosis ni tapi notes akak memang menarik + dengan youtube punya vids sekarang saya dah faham! Memang menarik chapter ni sbnrnya. Gambar akak kabur dekat laptop tapi bila buka via phone dia okay. Thanks kakak! May Allah bless you always. Goodluck for your exams! :)

Anonymous said...

ASSALAMUALIKUM AKAK..
BOLEH TAK TOLONG SAYA...
saya amat suke dgn cara akak buat nota..kalau bole akak sambungla buat nota bio chapt 7,8,9..
dan mohon copy akak punye nota ye..
:):)

DoktorKartunis said...

Alhamdulillah nota akak dpt membantu kamu2 semua, copylah dan gunakanlah dengan sebaik2nya, tapi minta maaf sangat2 kepada yang mengharapkan lagi banyak nota dari akak untuk pelajaran form 4&5, sbb akak xtermampu nak buat lagi smua tu, akak sekarang alhamdulillah dah 2nd year medicine di Jordan, hehe manalah akak nak cari masa untuk selak balik subjek2 zaman sekolah dulu. But thanks for asking. :)

Anonymous said...

thanks for the notes,it really helped me,may Allah bless you :)

JePo said...

Alhamdulillah..
May Allah bless you too

Si NanOnino said...

" Barangsiapa menghilangkan
kesulitan seorang mu'min di dunia , maka Allah akan melepaskan kesulitannya pada hari kiamat .
Barangsiapa memudahkan orang yang tengah dilanda kesulitan , maka Allah akan memudahkannya di dunia dan di akhirat .
Barangsiapa menutupi aib seorang muslim , maka Allah akan menutupi aibnya di dunia dan akhirat .
Dan Allah akan menolong hamba-Nya selama hamba itu menolong saudaranya .
Dan barang siapa yang menempuh suatu jalan dalam rangka mencari ilmu , maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju surga ....... "

(HR. Muslim)

# Thanks akak , thank you so much . May Allah ease you Here and After :') Saya share dengan kawan2 kalu akak xkisah ? :D

JePo said...

MasyaAllah enti, Si NanOnino~
Comelnya namaa, haha! Terima kasih, tersentap plus terharu baca comment kamu. Thanks again a million times. Share sajelah, saya post nota2 ni pun memang untuk dishare. :)

Anonymous said...

Sis , nota agak blur sikit hihi . Kurang jelas

NUR ATIQAH Idrus said...

Akak tq sangat2 tau..

Nur Asyiqin said...

mana dapat idea buat nota ni semua! huhu sangat menarik!! kakak saya pun stail buat nota mcm ni tapi mmg serius senang utk faham. cuma saya tak reti nak buat nota lengkap + ringkas ceni! teringin sgt huhu buat rujukan mmg terbaik lah kak!!! thanx yeee share :)