"Belum tibakah masanya bagi orang-orang yang beriman untuk secara khusyuk mengingati Allah dan mematuhi kebenaran yang telah diwahyukan (kepada mereka) dan janganlah mereka (berlaku) seperti orang-orang yang telah menerima kitab sebelum itu, kemudian mereka melalui masa yang panjang sehingga hati mereka menjadi keras. Dan banyak di antara mereka menjadi orang-orang fasik." [Al Hadid, 57 : 16]

Monday, 14 May 2012

Biology Form 4 Notes : Nutrition

Bismillah.
Assalamualaikum... ^^


So today I'm posting about my other Biology f4 notes. Before we start, say some prayers first and thank Allah for one of his many gifts..

Fyi, these are free, as long as you use it for a good cause though I cannot imagine how can people misused these notes.. selling them maybe? No selling ok?

Okay, so lets begin. Today's about CHAPTER 6 : NUTRITION. yeaaay..

heads up, shortcuts:
  1. org. = organism
  2. subs = substances
if you don't understand the notes, please leave your comments. InsyaAllah I'll explain to you...

there are notes I made about Cell Division.

and oh, I don't have any other notes except for the ones that I'm sharing. I'm sorry for that.




Sooorry, I didn't finish drawing the grumpy parasite. :)



What's important here is the malnutrition part where you need to 'hadam' the name of the diseases and which nutrition is excessive or lack of.



 One of the most famous topics to come out in exams.. make sure you 'hadam' it well, it's our stomach after all..



 Again, I'm so sorry I didn't finish making the rodent part. It's all in pencil because I got so suddenly lazy to re-do it with pens and marker.




This is seriously the most confusing part of biology form 4, minus chapter 5: cell division. You really have to 'hadam' this one, and I hope this note helps you a lot in doing so.

So that's it for today. I'm sorry that I didn't upload more of my notes on this chapter because I didn't have the chance to scan them before I gave ALL of my precious notes to my Mak Ndak to borrow for his son, my nephew.

I also made AMAZING notes about chapter 5 mitosis and meiosis .. I'll upload them in my next post.. Thank you for stopping by.. :)

May Allah bless us all..



Hari ni aku gedik nak cakap omputeh.. heh.. aura interview MARA, ceh..

30 comments:

Nadia Sabrina said...

Assalamualaikum Akak (:

Nadia mntk izin guna sedikit nota Akak ni boleh?

Anyway, nota Akak sangat2 membantu :D

Terima kasih banyak2;)

KucingMelukis said...

Gunalah.. moga2 bermanfaat :)

Anonymous said...

as salam..dlam bhasa melayu x ade ke?..klau x ade xpe la..:)

DoktorKartunis said...

Waalaikummussalam, bahasa melayu? maaflah, saya memang belajar dlm bahasa inggeris. takpe, banyak lagi nota bm yang boleh dicari. Good luck!

Anonymous said...

assalamualaikum .. akak buat nota nii smpai nutrition jee yeee ~ :(

DoktorKartunis said...

waalaikummussalam,

sebenarnya banyak je nota akak buat tp akak xsempat scan smua sebelum pergi jordan. =.="

xpe, kamu boleh buat sendiri nota, lagi best n berkesan kalau nota tu kamu sendiri yang buat

Anonymous said...

tq..nota membantu!hee

Anonymous said...

Saya Salman Alfarisi Bin Nasir Khan dari Pulau Pinang. Saya mohon sangat2 kalau boleh tolong email kepada saya kesemua nota tingkatan 4 yg cik ada. Tak kisah apa subjek juga. Email saya(salmanismyname2@yahoo.com) Minta tolong sangat2

DoktorKartunis said...

Salman, smua yang saya letak dkat blog ni adalah smua nota saya yg cantik2. ada je yang xcntik tu sy xscan lah. utk biology, rsenya nota2 ini saje yang ada. f5 saya banyak buat kompilasi soalan2 dan jawapan.

untuk subjek2 lain tu, in sya Allah saya boleh tolong emailkan, tapi lambat sikit sbb smua nota ada kat msia, saya kat jordan, kena minta tolong orang rumah supaya tolong scan kan. Kalau nak sabar ye :)

fatin najihah said...

thanks for the awesome notes ! harap2 ad bnyak lgi nota yg brmanfaat mcm ni..

Anonymous said...

akak nak lagii

DoktorKartunis said...

Minta maaf sangat2, buat masa ni, ini jelah nota2 yang dapat akak share dengan kamu semua. Akak xpasti ada lagi ke nota2 yang lain.

Anonymous said...

Assalamualaikum
Saya suka nota akak !
Harap-harap akak dapat masukkan lagi nota-nota lain, hee :p
saya minta izin copy sikit eh

Anonymous said...

mohon nak print ye nota ni.. thank you so much :)

Izzah Atirah said...

Salam, boleh saya ambil nota ni as my revision? Hope akak reply ☺

DoktorKartunis said...

Izzah Atirah, boleh je..

biology form 4 notes said...

Wow, love your biology form 4 notes, well explained.

DoktorKartunis said...

Thanks, wow, i really hope your site makes huge success, it'll be a great help!

Anonymous said...

Assalamualaikum akak ^^Saya Syaza~ Akak boleh emelkan note2 yg akak ada tak f4 & f5 ^^ Thun depan saya SPM :) Nota2 akak memang membantu saya dlm final exam f4.. Terima kasih :) emel saya - syaza_adillin@yahoo.com.. Sekali lagi terima kasih :D

Nurul Hayati said...

Assalamualaikum...
Thanks akak kerana bermurah hati untuk berkongsi nota yg cantik2 ni kat sini... Semuanya sangat membantu. Lagipun, saya ni memang tak berapa mahir nak buat peta minda macam akak buat... Saya pandai buat dalam point/jadual... :( Insya-Allah, saya akan manfaatkan nota2 akak. Semoga akak mendapat keberkatan daripada Allah s.w.t. ^_^

Anonymous said...

thank you . I will probably use it for my SPM this year . the note was attractive .

diana said...

Assalammualaikum akak...klau ada nota lbih share la lgi ye...

Nor Amanina said...

Assalamualaikum kak.

kak saya suk sgt nota kak.. kak bleh x share dgn saya lgi nota-nta yang kak ada... sya mm perlukan sgt2..
kak emel kat saya boleh?
ni emel saya: amanina.esperanza98@gmail.com

Intan Nur Dania said...

salam akak.saya nak tanya macam mana akak buat all these notes and do u do the notes after or before the topic is taught? tq.

Anonymous said...

whats exp in your notes?

Anonymous said...

salam, saya nak minta izin ambil nota akak2.. nota akak sangat membantu. saya punya nota tak berapa cantik .

Anonymous said...

assalammualaikum . saya nak mintak izin untuk copy dan print nota kakak . ^^ terima kasih bebanyak untuk nota yg cantik n sngt membantu ni .

Sara said...

Salam akak. Cantik sangat nota akak. Dulu pun sy ad kawan-kawan yg pandai buat nota mcm akak. Boleh mnta guna sebagai rujukan ntok student tusyen saya? Dalam 3-4 orang saja. Minta tolong :)

NUR ATIQAH Idrus said...

Thank you so much akak..

Anonymous said...

nak mintak izin nak guna sebagai rujukan hehe