"Belum tibakah masanya bagi orang-orang yang beriman untuk secara khusyuk mengingati Allah dan mematuhi kebenaran yang telah diwahyukan (kepada mereka) dan janganlah mereka (berlaku) seperti orang-orang yang telah menerima kitab sebelum itu, kemudian mereka melalui masa yang panjang sehingga hati mereka menjadi keras. Dan banyak di antara mereka menjadi orang-orang fasik." [Al Hadid, 57 : 16]

Wednesday, 26 September 2012

Here you go.. Jordan!

Bismillah...
Bismillah...
Bismillah...

Like really, sebenarnya tak tahu nak tulis apa dan macammana.. sebab BANYAK sangat benda dalam kepala nak curah cam tak cukup tempat.. eheh. But, okay... lets start.



Alhamdulillah, September 9th 2012, 'terbang' ke Jordan. actually ke New Delhi dulu sebab transit kat sana, then baru ke Bumi Anbiyaa'. To summarize it all, it's..



a rough flight at the start, 
a confusing memory of a dark, indian, angry face of a makcik toilet cleaner,
a tired and starving me during the transit.. 
a mesmerizing view of cotton candy heaven...
tonnes of movies to watch during the flight..

Talking about flights, somewhere above Jordan, I saw this.. alien crop thingy:


Bergaduh jap dengan org sebelah pasal menatang apa sbenarnye benda alah ni.. then when I got here, I asked the seniors, well.. they didn't know either, so it's a mystery... uuu

I'd recorded our landing since I luckily got the window seat... but, takpelah takyah upload sini. Let's just say, I'd arrived at Jordan!!!



And now alhamdulillah dah hampir 3 minggu menetap di Irbid, Jordan. New experiences tu toksah katalah memang belambak sangat:

tipikal bangunan kat sini, they're all brown, square, no roof like malaysia's, kinda photogenic in a historical way. semua bangunan nampak sama, whether it's the houses, hospitals, school or even malls. You wouldn't believe how dull and same everything look like! (translation: you get lost easily)


there're no rules about the road.. you can park at the pedestrian walk alley, if you're a bus driver you can stop and turunkan passenger korang kat tengah2 jalan masa tengah berhenti kat traffic light, no speed limit so taxi drivers speed like crazy, dan Ya Allah, hon kereta dyorg... urgh!


the arabs here, besaaaaaargh... and tak kira berapa banyak kali Faz cakap lelaki arab ni hensem aku akan tetap pandang dyorg like scary pervert rapist. ok, not a nice thing to say, actually ramai je arab yang sangat baik (like pak cik teksi hari tu :) tapi sebab banyak sangat kes gangguan ke atas pelajar malaysia untuk tahun2 lepas, jadi kita dididik untuk berhati2 kat semua arab.

walking is the way of life.... sebab I hate taxi drivers.. kecuali pak cik teksi hari tu :)

the juice here... the bomb, the best macam pergh... makanan here, syawarma, zinjer.. God Ya Allah.. heaven.

Actually banyak lagi tapi aku extremely malas nak citer semua. Tapi budak ni rajin, sangat.. sampai sanggup korbankan henset buat modem utk update blog.. ehehehe... 



Ilal liqa'... ^^

Thursday, 6 September 2012

Big Smiles.. hehe

Bismillah...


Reasons to have big smiles:

1. new templete laa weh.. well, I fell in love with Mr.Snack Time! and orange and blue is my fav mash up :)

2. two days... two days... to Jordan :)

3. mood to draw, turn on!! :)

Doakan kami semua batch.. (entah berapa) middle east intec selamat pergi dan sampai di Amman, Jordan ahad ini...  Amin..

A Penny for A Thought #1

Bismillah..


"Ya Allah, cover my aurat when I don't intend for them to be seen, and when my nafs intends to.."

sebab kadang-kadang kita sudah buat yang terbaik utk melindungi tapi ada yang ter-

sepupu lelaki ter-terjah masuk bilik...
ada makmum lelaki ter-lalu depan tempat wuduk wanita...
kain ter-angkat masa nak naik tangga...
angin ter-kuat...
serkup ter-kebelakang...

dan sebab kadang-kadang kita terasa berat utk menjaga

stokin ke rumah sebelah? Alaaah...
serkup apabila tetamu datang? Hmm...
armsock time tengah hari? Pergh...
inner tudung nak pergi keluar malam? Aaaa...


Sebab aurat itu indah, Islam menutupinya bagi yang berhak sahaja utk melihatnya.. :)

Monday, 3 September 2012

Burrito of Babbles

Bismillah..



(This isn't a poem)

I am a burrito of sadness, cause I'd loss my will to draw...


The time flew by like heaven, or hell.... depends on the memories
Funny things they are, the memories... They're the only things that stay, when people change
They teach us things like wisdom... of friendships, of betrayal, of life...

My burrito of memories, in Intec
Pfftt... 
I love them..
Pity they had ended.

But fear not dear warlocks!
for I had burrow myself with warcraft these days..
The battle shall continue in a new land!!
The desert of Jor'dan
in about four days...

Lalala..I believe I could fly.... in a plane..




Astargfirullah.. otak dah masuk angin kebosanan...