"Belum tibakah masanya bagi orang-orang yang beriman untuk secara khusyuk mengingati Allah dan mematuhi kebenaran yang telah diwahyukan (kepada mereka) dan janganlah mereka (berlaku) seperti orang-orang yang telah menerima kitab sebelum itu, kemudian mereka melalui masa yang panjang sehingga hati mereka menjadi keras. Dan banyak di antara mereka menjadi orang-orang fasik." [Al Hadid, 57 : 16]

Monday, 29 October 2012

What a black cover did to me.

Bismillah.. :)

Now how can I describe the indescribable?

Hmm.. do you love Boyce Avenue? Heh, do you even know who they are? Apa? Jenama baju? 

I love them. But I'm never a die hard fan of anything. So, I never even thought of meeting them. Just admiring their music from youtube then, get along with my life.

But imagine one day, I get a chance to meet them. OK, I'll freak out. Get on the next plane to Florida the moment I heard the news. kalau kaya laa kan.

But you know that weird feeling when the news just don't really digest inside you head? Like you're still in the sky, floating blurry, just don't get the fact that you're gonna crash down splat, just yet...  And when you eventually crash, you're still having that lost look in your eyes, telling the world : What's going on?

Well, I had that feeling. I always did and still do. Just not with Boyce Avenue lah. But with someone with far superior than just a band from Florida with oh-ma-gosh awesome voice. 



With Syarhabil Bin Hassneh rahimatullah..

Who is he? He is one of The Prophet SAW's great Sahabat. And he's here, in Jordan. 
He's beneath the black cover...... that I touched.
He was two feet before me. 
He was there... right before my eyes.

He who left his hometown for the sake of dakwah, and passed away because of dakwah.

He. Was. There. And. I. Was. There.

I just can't explain how I felt. it's a highly priceless experience that worth cherish forever.

......

Afterwards, we went to Syarhabil Ecopark. Just because I don't know what to say, (strucked silent by the memories of touching the soft, spine-shivering black cover), I'll just show you the photos, enjoy!


















After the tiring uphill journey, wearing jubah pulak tu!, a mesmerizing view waiting for us at the top. A LAKE! in the middle of a desert!! and kat Jordan ada belalang! Hahaha, got so excited I actually caught one, and he was a good boy, just sitting there on my finger.. :)

So, at the end of the day.. we were tired. very. but the experience was unforgettable. Priceless.


Looking forward for the next trip! 


Wednesday, 17 October 2012

The Temptating, "evil" Hirom.


Bismillah..



As soft as Indian silk, no, more exaggeration:
As milk soft as Atlantis silk
Warm as a sip of hot chocolate on the coldest winter night
as delicious a wrap as syawarma
the crisp of warmth , the grassland of pure softness…
heavy eyelids.. a tempting risk for early birds
but a must for survival.

:3

Oh, I do love my hirom.. :DD

Tuesday, 9 October 2012

10 things, ended with love...

Bismillah..


1. Budak arab memang comel and hensem and cantek and friendly and nakal. Yang friendly bila jumpa org malaysia je tegur: "Hello! How are you? What's your name?" Kita pulak jadi terlebih excited especially bila ada sorg budak arab pompuan ni tgur dari tingkap bilik dia : "Are you korea?" Ohoo.. ;DD Yang nakal pulak jerit2, cuba ngorat, nak curik beg groceries, nak pukul dgn kayu, nak raba.. the list goes on. Tapi xramai yang nakal smpai tahap curi raba tu. Paling2 kacau jerit sikit2 je.

2. Bangunan coklat, petak. Kereta berdebu walau mercedes. 

3. Kurang satu tanda kiamat kecil, kerana bila jalan2 kat mana2 pun akan ada lebih ramai lelaki dari pompuan. ratio kira2 dalam 15 lelaki :1 pompuan.

4. Orang arab pompuan ramai yang seksi. Mereka menggunakan istilah menutup tapi membalut. dan bonggol unta memang bukan bonggol unta dah, dah jadi macam sarang tebuan. but ada je yang menutup aurat sebenarnya, Alhamdulillah.. cuma lagi banyak yang seksi. Alah, macam kat malaysia lah.

5. Pemandu teksi sangatlah penipu, makan duit. dan bahaya, for some. Pernah ada kes raba dan paling teruk cubaan rogol terhadap student melayu. so memang kena hati2 nak naik teksi. Ada yang garang, nak tambang sedinar walau dekat ceh sangat, bila orang bantah dia marah2. Orang arab bila marah jangan main2. suara dyorg memang macam tengking terus.


6. Yang miskin, miskin sampai minta sedekah. Yang kaya, maigosh rumah kalah istana. (People, gambar di atas tu adalah sebuah rumah. that's right, sebuah bukan 2 3 buah) Kereta berkilat (hnya org kaya yg rajin kereta berkilat)

7. Peminta sedekah ada sindiket dia yang tersendiri. Jangan bagi sedekah kat orang tepi jalan, kalau nak bagi, bagi lah kat tabung Permai ke, tabung zakat ke..

8. Berkawanlah dengan orang arab. Dyorg ni, kalau dah kawan tu terus friendly, kalau dah suka tu terus rapat, ajak jumpa kat luar, ajak datang rumah, even on first meeting. Aku ada kawan arab, nama dia Shaja'. Dia sangat friendly dan lepas tanya nama dan benda2 basic, dia terus cakap, "Can I meet you outside the university?" Like seriously, mana ada orang Malaysia sefriendly camtu.



9. Musim fall kat sini bermula dengan hujan gerimis, diikuti dengan ribut pasir! Pengalaman redah ribut pasir nak pergi kelas... pergh, rasa nak terbang.

10. Banyak makam2 para sahabat Rasulullah SAW di sini. Makam yang memang ada jasad di situ.




Ada arab yang jahat, tapi lagi ramai yang baik. dan baik diorang bukan calang2 baik. Biasa lah semua tempat ada orang jahat, ada orang baik tapi mestilah orang baik lagi banyak kan?

Hikmah Rasulullah dihantar ke timur tengah. sebab kehidupan di sini amat susah. mencabar. dengan bekalan air yang kurang. perangai sesetengah arab yang degil, penipu dan panas baran. banyak ajar erti kehidupan. Gedung ilmu bagi yang dahaga.


I love it here.
Aku suka duduk kat sini. End of story :)


Monday, 8 October 2012

Umm Qays.

Bismillah.. 

=_="

11:32 pm. Angin malam yang sejuk petanda winter makin hampir. (Apasal lah aku bukak tingkap eh?)

Menulis dalam keadaan otak dah tak boleh jalan dengan torque. Bukan tak paham, cuma tepu. Mungkin sebab dah mengantuk. Mungkin sebab letih seharian attend kelas. Atau mungkin cuma plain letih takde sebab.

Nak balut diri dengan hirom baru  ^^,

Anyway, Alhamdulillah Allah bagi rezeki kepada aku untuk memanjangkan langkah mengembara ke satu tapak bersejarah kat Jordan, Umm Qays. Pengalaman yang amat fantastica!

Umm Qays merupakan bekas tapak kerajaan Babylon, Rom ..... hingga lah ke Turki Uthmaniyah where lastly a tremendous earthquake destroyed the civilization. Walaupun gempa dah melanda, serpihan-serpihan bangunan still bertahan hingga hari ni.

And what's more interesting is that from there, you can see Palestine, and Syria!



  



There, the mountain, that's Israel, it used to be Syria. 
The roads are still in Jordan. We're really standing at the border!





Nak sangat tengok rupa full sebenar tiang ni, must be amazing!




They're just the bits and ashes of the real thing, but still magnificent.
Wonder how the empire looked like way back then... unimaginably stunning I'd say.

And that's here on earth, the things we couldn't imagine.
Now how about Jannah? or Hell? O.o"


Al-Mulk sebelum tidur. InsyaAllah...

Saturday, 6 October 2012

Lectures =.="

Bismillah..

Car hons, cool breeze, warm sun, baju kelawar with grey cardigan, and car hons -- typical 9.15 am Sunday morning.

Got Physics class at 12.15 am this day, (12.15 am tu tgh hari ke tgh mlm? whatever, i meant tgh hari lah)

My Lecturer is Mr. Khaleed.. Love the guy! Alhamdulillah I got him. His English is good (not great but understandable good) and most importantly, he speaks in English 85% most of the time.

U see, most of the lecturer here in Jordan, they don't speak English that well and so, that often. 

Ramai kawan2 aku, dah naik pening dengan lecturers dyorg yang mengajar dlm bahasa arab. Like this one friend of mine, lecture Physics dia mengajar dlm Bahasa Arab like 99% all the time. Sape yang faham, kan? So dia angkat tangan and asked a question in English.

Lecture angguk. Terangkan jawapannya dalam English....... for like a few early sentences, then lepas tu terus arab. Memang laa dia faham. Memang.

Kami belajar English, dalam Bahasa Arab.
Kami belajar Bio Lab, dalam Bahasa Arab.

Memang kami pahamlah. MEMANG..



Sometimes when I don't understand, I draw.. hey, I AM paying attention, drawing gives me the sanity to NOT fall asleep. Okay? :P

But, whatever the challenges are, Allah has always give the solutions to us. Utk first semester ni, memanglah lecture banyak cakap arab sebab dalam kelas tu berapa kerat je pun melayu yang ada. And dalam kelas tu berapa kerat je pun student arab yang paham English.

Utk first semester ni, kelas Bio, Physics, Chemistry, English semua tu bukan utk student medic atau dentistry je, ada student photography, culture dan mcm2 lagi. So dyorg tak memerlukan english dlm course dyorg, so their English are not that good. so Lecturers byk cakap arab lah..

Apa2 pun.. kalau xpaham boleh je tanya lecture lepas kelas, he or she will be glad to help you. or tanya kawan yang paham, or boleh study sendiri sbb it's all in the textbook.... yang tebal tuh.


so the exam is just around the corner, so yeah, I gotta get off this laptop. Pray for my success, Amiiiin..