"Belum tibakah masanya bagi orang-orang yang beriman untuk secara khusyuk mengingati Allah dan mematuhi kebenaran yang telah diwahyukan (kepada mereka) dan janganlah mereka (berlaku) seperti orang-orang yang telah menerima kitab sebelum itu, kemudian mereka melalui masa yang panjang sehingga hati mereka menjadi keras. Dan banyak di antara mereka menjadi orang-orang fasik." [Al Hadid, 57 : 16]

Saturday, 12 January 2013

Some things I'd figured out about winter in Jordan.

Bismillah.. :)




I figured out some new things about winter in Jordan:

  1. Extreme drowsiness anywhere, anytime. Especially in hirom.
  2. Raynaud's disease. (Weird and sometimes painful inflammation at your fingers and toes)
  3. Your clothes will take days to dry, even when they're dry, they are still cold.
  4. There's no need for refrigerator as outside is as cold as inside.
  5. Extreme laziness to go outside.
  6. You are not fully using your heater until you burn some chocolate-dip marshmallows with it.
  7. Waking up for qiamullail is only possible for those who are determined.
  8. Waking up for subuh is gonna take a few 'snooze'.
  9. You'll have lots of those deep, full of dream, proper sleeps that you haven't had in a while.
  10. Night time seems like forever.
  11. Washing the dishes is a torment.
  12. You'll crave for food in 2 hours after taking a heavy dinner.
  13. A warm bowl of Tom Yam felt like heaven.
  14. Boredom to such an extreme that you just want to sleep. 
  15. Craving for chocolate all the time. 
  16. Of course you'll get fatter.


I love winter. Alhamdulillah Allah sent me to Jordan.


Wednesday, 9 January 2013

Snow!! Snow!!

Bismillah.. *smile*

from weheartit.com


Almari basah. Basah. Bocor sebab hujan lebat.
Oleh itu, baju2 sekarang berada di dalam kotak, ampaian, dan katil.

Bila basah akan berkulat. Yup. Apparently it's a common thing in winter at Jordan, this green fungus that creeps on the wall. and though it's common, it's dangerous. not hazardly dangerous, but disgusting, spores-stuck-in-your-nose kind of dangerous.

You may even nurture a family of fungus in your lungs, think about it...

But it's worth it. All of the basah and bocor thing cause just now, IT SNOWED IN IRBID!!!




Snow sangat lebat!!

Masya Allah.. sangat2 gumbira melompat2 sambil ternganga mulut menangkap salji mengambil gambar membina snowman membaling gumpalan salji tergelak dan... still it seemed so surreal!!

Orang arab pon join sekali, sebab dah 5 tahun tak snow sebegini lebat. Siap menari2 lagi mereka tu.


And, we, me and my roommate, took the fun all the way back home (bilik).

Introducing...  ABC SNOW!!!


Ingredients : (sedia untuk terliur)..

cadbury hot chocolate
mars chocolate bar
strawberri
armella chocolate yang dipanaskan dan dituang atas
serbuk minuman perisa mangga, blueberry, dan oren
jus anggur

sumpah sedap! Alhamdulillah.. all thanks to my abang yang bagi idea. ehee..

Dan pagi ini, bangun solat subuh, bukak tingkap, subhanallah... masih putih suci bersih lanskap irbid :)



Moga2 snow turun lagi lebat hari ini...



Tuesday, 8 January 2013

Say, "Guinea" and it will Snow!! :)

Bismillah..



Semakin dekat nak exam, semakin tension belajar, semakin nak cari other things untuk dibuat sebagai studybreak, maka, terasa nak menulis.


weheartit


So I was thinking out loud the other day to my roommate:

"Kenapa orang panggil "guinea pig"? They don't resemble a pig at all!

Guinea are small. Pigs are huge.
Guinea have soft fur. Pigs only have body hair. (Ok, some species of pigs have fur)
Guinea have many colors. Pigs are pink.
Guinea are rodent. Pigs are mammals.
and most of all, we can touch guinea, whereas pigs, we can't touch them without sertu-ing.

So, they're not the same at all!!"

... and she didn't even glance back at me, let along a simple 'mmm' as a reply.

ugh.


Anyway, why do I fuss about guinea so suddenly? Well, first, it's not suddenly. I always fuss about guinea. (maybe that was why my roommate didn't give any response to me) and second, I will determinedly buy a guinea as a pet!!

Oopps, tak tak. My passion to have a gecko has not luntur even a bit. But gecko is hard to find. While guinea, well they're in every pet store! So, my plan is: to definitely get a guinea. and to continue my search for a gecko.

~~~~~~~~

from fb kawan.

Good news:
It snowed! It snowed!!!

...
...


in Amman at least. Hehe, kat irbid tak lagi. In sya Allah, nanti nanti Allah bagi nikmat nak tengok snow tu..

Jeles ngan kawan2 kat karak and amman. hmmph. tak pe... takpe.. rezeki dyorg.

Bad news:
Exam hari ni tunda. At first memang yeay, tapi flight gi mesir dua hari lepas exam terakhir! if kena tunda, then flight mungkin kena delay! Ya Rabb, ada hikmah, ada hikmah tuu..



If Allah wills, we're still gonna go to Egypt. One way or another. Teehee..


Monday, 7 January 2013

A cold morning Headshot.

Bismillah,



Tambah lagi definisi kepada winter, in my mental dictionary. Winter is...


  1. Kabus tebal di tingkap. 
  2. Hujan batu. (bahasa inggeris dia 'stone rain' kah? Pelik semacam bunyi itu)
  3. Tak berpeluh. Maka jarang mandi. 
  4. Jarang keluar rumah.
  5. Tak sedar dah pakai baju sama berhari2 di rumah.

Inche weather forecast henset melaporkan bahawa esok, 0 degrees celcius with snow. WITH SNOW!! Though many doubt it, but I still hold my faith that nothing is possible cause the world is Allah's. Sangat2 nak tengok snow. Allah, bagilah apa yang terbaik. 

Juga esok exam bio. Berangan nak jalan ke dewan exam, while dancing in the snow... *0*~ ulalala...
cam drama korea gituu..

weheartit

Anyway, came across these verses this morning. A headshot. Big one. Perfect timing in these time of final exam.

49. Man (the disbeliever) does not get tired of asking good (things from Allah), but if an evil touches him, then he gives up all hope and is lost in despair. 
50. And truly, if We give him a taste of mercy from us, after some adversity (severe poverty or disease, etc.) has touched him, he is sure to say: "This is for me (due to my merit), I think not that the Hour will be established. But if I am brought back to my Lord, Surely, there will be for me the best (wealth, etc.) with Him. Then, We verily, will show to the disbelievers what they have done and We shall make them taste a severe torment.
51. And when We show favour to man, he withdraws and turns away, but when evil touches him, then he has recourse to long supplications. 

(Fussilat, 41: 49-50)

49. Manusia tidak jemu memohon kebaikan, dan jika ditimpa malapetaka, mereka berputus asa dan hilang harapannya.
50. Dan jika Kami berikannya sesuatu rahmat dari Kami setelah ditimpa kesusahan, pastilah dia berkata, "Ini adalah hakku, dan aku tidak yakin bahawa hari kiamat itu akan terjadi. Dan jika aku dikembalikan kepada Tuhanku, sesungguhnya aku akan memperoleh kebaikan dari sisi-Nya." Maka sungguh, akan Kami beritahukan kepada orang-orang kafir tentang apa yang telah mereka kerjakan, dan sungguh, akan kami timpakan kepada mereka azab yang berat.
51. Dan apabila Kami berikan nikmat kepada manusia, dia berpaling dan menjauhkan diri (dengan sombong); tetapi apabila dia ditimpa malapetaka, maka dia banyak berdoa. 


Don't quite need to explain these, right? Don't know how to exactly either. These verses are simple enough, plain straight through my heart. or, if Allah wills, yours too. Cause I believe, everyone had been through this before.



Wallahualam.





Sunday, 6 January 2013

How I know puddle smells like sewage.

Bismillah



#TrueStory. except I dont know how to whistle.


That arab in the car...... *rage* your car smelled like sewage too!!!




(Melukis dalam keadaan mengantuk, malas, boring nak muntah dengan bio. Tak cantik, tahu. Editing skill = zero, tahu. Photoshop itu sgt complicated, y'know!! And I dont have a scanner. T_T ini dari gambar Grandpa nokia)



Truth is, I really miss drawing. Tapi xde masa. Final... final... so, ini jelah lukisan 10 minit.

Friday, 4 January 2013

Mahal Dingin Syita'

Bismillah..

weheartit



Kekadang, rasa solat itu satu rutin, bukan satu ibadah.
Bila angkat takbiratul ihram, mulut melafazkan tasbih, tahmid, zikr Allah,
Tapi hati dan minda menerawang entah ke mana
Bila ruku', sujud, bacaan lancar.. hati? Fikiran?
Dari mata orang luar, aku tengah sujud menyembah Allah Maha Esa,
Dari hati aku?


Astargfirullah..


Sama juga dengan zikir.
Subhanallah, Alhamdulillah, Laa ilaha illallah, Allahu Akbar!
Tapi zikir bukan sekadar melafazkan,
Zikir itu mengingati, zikrullah itu mengingati Allah
Jadi sekadar lafaz itu sia-sia, kalau hati tak seiring.
Segala al-mathurat itu.. hmm, di mana berkatnya?


Dingin syita' mengcengkam tulang.
Makin susah melawan nafsu tidur, makin perit rohani tiada solat malam,
Wuduk makin singkat, Solat makin lalai.


Tapi,
itulah Mahalnya Dingin Syita'.
Ujian makin berat, untuk kita agar semakin hebat!
Syukur, nikmat berada di bumi Jordan,
Dapat merasa, apa yang Rasulullah dan para Sahabat rasa.
Dingin syita' ini, 400 tahun yang lalu, Mereka juga rasa. (malah lebih berat lagi!)
Ujian berat ini, Mereka juga rasa.


Dan tengok Mereka,
Subuh bukan sekadar awal, malah merentasi kedinginan dan kegelapan malam
Untuk berjemaah di masjid, Itu ketakutan besar Yahudi!
Tanggungan mereka dan kita sama : menegakkan Islam.
Cuma mereka pencetus, kita penyambung.
Maka, sibuk bukan penghalang, penat bukan alasan.


Nak jawap exam dengan baik, tanya senior yang dah berjaya jawap exam dengan baik.
Maka,
Nak masuk syurga, tanya mereka yang dijamin masuk syurga.


 "Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?" Saff, 61:2

Kata2 itu ringan, Amalan itu berat.
Doakan kita sama2 istiqamah
Dan sentiasa ingat, ikhlas itu sebelum, semasa dan selepas.
Jika rosak satu, maka rosak semua.



Wallahualam.


Wednesday, 2 January 2013

The Beauty of Ukkhuwah

Bismillah..

Something touched my heart and I just can't help myself from spreading what it is.

It's the beauty of ukkhuwah fillah.

Recently, my friend, she is currently furthering her study as Upper Form 6 in Kisas. A tough path, we all know that. Why? Because, once you enter Kisas as a stayers, the burden of keeping the biah solehah and the tarbiyah will fall upon your shoulders. No one put it there though, no one ask you to take the burden.. but you know it by heart, and by iman, that it's your responsibility.

A big responsibility. and a tough, lingering path.

You don't choose to be a stayer. Allah chose who He wants. and she is one of the chosen ones.

Her stress is enormous, that I know without even questioning her. but we kisassians have been blessed with a great gift that not many have been bestowed, The ukkhuwah fillah. and this is what keep her going strong on her path.



This is what she wrote on her blog, I cried reading it, and just have to share it. the post is right here.


Uhibbuki fillah.

A Slowness in 2013

Bismillah.. :)
Assalamualaikum,



Now,
I am a bit of a slow person. I am slow at getting certain things into my head. Like yesterday:


"Weyh, Tasneem. Kita dah 19 tahun!" kata seseorang itu.

"Hmm.." jawab aku.

"Rasa dah tua pulak. Eeh, tua nya!"

"Ye ke?"

"Yelah! Masa kecik2 dulu, bila pikir pasal umur 19, mesti dah bayangkan yang tua2.. yang matured2.."

"Tasneem tak rasa tua pong..."

"Ish... Tasneem lagi lah tua dari kita!" aku lahir bulan 3, dia lahir bulan 10. itu pon nak tua...

"Memanglah dah 19, tapi tak rasa tua pong..."

"Ish..!!"

"Tak rasa tua sebab tak matured lagi! Tralalala~~" dan aku ber-skipping dengan happynya di sepanjang University Road.. (syari' jamiah)



See what I meant? Okay, part skipping tu hiperbola lah. obviously..=.=" (just skipped two or three steps jeh)

and only upon waking up this morning did I really realized, "Oh, dah 2013.." It's an accomplishment! Sebab sedar terlewat sehari je.. kalau sebelum ni, masya Allah! May Allah improve my memory.. and consciousness.

Ya Allah, its 2013! hmm, a whole new year... in Jordan... never had a year as a stranger in a strange land before...still not feeling tua though.

But in sha Allah, if Allah wills, I may start this year with studying very hard for my final, then off to Egypt for a break and a lesson from nature as Allah said in the Quran :

36. And verily, We have sent among every Ummah (community, nation) a Messenger (proclaiming): "Worship Allah (Alone), and avoid (or keep away from)Taghut (all false deities, etc. i.e. do not worship Taghut besides Allah)." Then of them were some whom Allah guided and of them were some upon whom the straying was justified. So travel through the land and see what was the end of those who denied (the truth)

 and best yet to come, finally getting bamboo, as my new year treat. Alhamdulillah..

May this year be better than last year. In sya Allah..




(Actually, I started this year by waking up late, and making mash potatoes with gravy, for the potluck we Eminence had to celebrate the New Year and I was told that it was delicious.. :) Yet, i didnt really realize that it was already new year.. =.=")