"Belum tibakah masanya bagi orang-orang yang beriman untuk secara khusyuk mengingati Allah dan mematuhi kebenaran yang telah diwahyukan (kepada mereka) dan janganlah mereka (berlaku) seperti orang-orang yang telah menerima kitab sebelum itu, kemudian mereka melalui masa yang panjang sehingga hati mereka menjadi keras. Dan banyak di antara mereka menjadi orang-orang fasik." [Al Hadid, 57 : 16]

Thursday, 29 August 2013

Home!

Bismillah.




Hijau seluas mata memandang.
Sambal sotong.
Ikan kembung bakar.
Cicak.
Hujan lebat.
Ikan merah goreng.
Sambal petai udang.
Air paip kurang chlorine.
Cepat berpeluh.
Laksam.
Manglish.
Sotong goreng.
Ulat gonggok.
Bayam goreng belacan.
Katak kat pintu rumah.
Guruh kuat.
Po.


Things you'll never find in Jordan.
I'm HOME!

Friday, 16 August 2013

Mindmapping about Chemistry.

Bismillah.





Biochemistry's over, and up next are Visual Basic and Animal Health.


I'm really relieved that one of the toughest subject for me is finally done with. I don't ever want to learn those chemical structures and processes ever again. I wonder how people can coop with Biochemical Engineering. I salute their awesomeness!


Well, anyway, I thought about sharing some of the notes for you readers, to give some ideas on how chemistry can be made into mindmaps. Because back when I was in Semester 1, I couldn't think of any efficient way to do it. But Alhamdulillah, now I think I really can make mindmaps about any kind of subjects, well actually many people are already doing it. I'm just recently learning to.


Here are some of the mindmaps:

Anaerobic Pathway of Glycolytic Pathway


Gluconeogenesis


Glycogen Biosynthesis


Ketone Bodies


Pentose Phosphate Pathway


I didn't use much color as I didn't have that much time to spend, if you're a medical student then you'll understand the ratio of the time for studying to the amount of materials needed to be studied. Anyway, I hope this entry helps to inspire some of you to study in a way that most benefit you.


Allahu yusallim 3laikum.

Wednesday, 14 August 2013

Syukur dan Sedih.

Bismillah.
Kullu 'am wa antum bikheir. (Jawap: wa anti bikheir)




Masuk kedai runcit kat bawah sakan. Nak beli air mineral, macam biasa. Dekat Jordan ni air paip tak boleh minum sebab kandungan chlorine-nya terlalu tinggi. Nak masak, guna air qarurah (air bersih yang dijual dalam botol besar agak2 10 liter) Tapi air qarurah tak sedap, jadi untuk minum saya lagi suka beli air mineral.


Tv terpasang dalam kedai. Berita dalam bahasa arab. Tak paham. Macam biasa.


"Today about 300 died," kata pak cik Arab yang jaga kaunter. Dia tunjuk kat tv yang tergantung atas kepala saya. Saya pun tengok.


"Oh, in Egypt?" Dia angguk. "Why?" saya tanya sambil dahi berkerut habis.


"Ah, aa because.." dan dia terangkan dalam bahasa inggeris slang arab yang saya tak berapa nak dapat tangkap. Saya cuma dapat dengar 'bom dari tingkap hotel'. Cukup untuk menyedihkan saya sebagai seorang muslim.


Sebelum pergi kedai runcit, saya dan kawan pergi balad (kinda like pasar borong) untuk mencari jubah arab lelaki untuk abah dan abang dan adik. Pak cik kedai tu masya Allah sangat baik. Terus beli 3 jubah dari dia.


"You are from Maliziya?" Saya pun angguk, "Yes!"
"I am from Syria," kata Pak cik tu sambil lipat baju, "Basyar. Basyar kalf!" katanya lagi.


Kami dua2 terdiam. Maksud Pak cik itu, "Basyar, Basyar anjing!" Saya hanya mampu tersenyum, memandangkan nak cakap arab pun taklah reti mana sampai boleh bincang hal Syria dengan orang arab. Cuma dalam hati senyap2 doa agar Allah selamatkanlah saudara2 seIslam saya kat Syria sana.


Hidup aman di antara negara2 arab yang bergolak. Perasan bercampur antara syukur, dan sedih. Saya boleh lagi berjalan bebas, pergi universiti jawap exam, balik pergi beli jubah semua. Apa khabar ya saudara2 saya di Syria dan Mesir? Can they walk the way I walked today?

Friday, 9 August 2013

Eid Fitri 2013, Selamat Hari Raya!

Bismillah.




Kalau kita ucap, "Selamat Hari Raya! Maaf zahir batin."
Kalau orang arab pulak, "Kullu 'am wa antum bikheir!" (Kebaikan untuk kamu setiap tahun!)
dan jawapannya, "Wa antum bikheir!" (Kebaikan untuk kamu jugak!)


Kalau kita meriah bergaya dengan baju segala warna yang termaktub dalam pallet warna,
Mereka rileks ber-t shirt lusuh dan ber-tracksuit, jalan sambil memandang pelik setiap warga Malaysia yang tiba2 lalu penuh warna-warni.


Kalau takbir raya kita beralun penuh syahdu dan nostalgik,
Mereka punya takbir menggegarkan alam dengan laungan semangat kemenangan!
(sampai ada segelintir yang nakal mengejek takbir melayu yang dianggap 'lemah')


Kalau kita beraya, bagi duit raya,
Mereka bagi hadiah kat anak2, agak macam krismas.


Raya di Jordan kali ini memang sangat berbeza dari di Malaysia. But I tend to look things on their bright side. Raya first takde family di sisi? Well, first time jugak raya bersama kawan2, pergi 6 open houses dalam sehari. Siapa kata takde kuih raya, rendang segala bagai? Ada! Air tangan pelajar sendiri lagi tu! Walau tak sesedap air tangan nenek, tapi air tangan penuntut ilmu di bumi tanah syams pun berharga tau! Siap ada satu dua titis air mata lagi tu, eheh.


Cuma lemang je takde kat sini, hmm. Takpe, lagi dua minggu nak balik Malaysia.


Oh ya, tahun ni first time jugak sehari sebelum raya, bukannya sibuk mengemas rumah atau memasak, tapi sibuk belajar untuk cover 2 hari beraya yang confirm takkan study sangat sebab nak beraya. Sebab raya ke-14 dah exam BioChem. Killer subjek bagi saya yang alergik dengan Chemistry.

:)


Though some people cry, probably missing all the action at home, but I really enjoy being the lone one this time. Hehe, it's not home, not great, never will be the same, but it's still an experience that taught me so much and still continue to do so. So, I'm cherishing every bit of it.


Raya ketiga. Off to more open houses!
And Tasneem tolong ingat puasa enam.