"Belum tibakah masanya bagi orang-orang yang beriman untuk secara khusyuk mengingati Allah dan mematuhi kebenaran yang telah diwahyukan (kepada mereka) dan janganlah mereka (berlaku) seperti orang-orang yang telah menerima kitab sebelum itu, kemudian mereka melalui masa yang panjang sehingga hati mereka menjadi keras. Dan banyak di antara mereka menjadi orang-orang fasik." [Al Hadid, 57 : 16]

Notes & Mindmaps




I love to draw, but more than often I don't have the time to actually sit and draw stuffs. Instead, I have to study. And so, I 'draw' my notes and I am very satisfied with what I drew, and people around me also seems to be satisfied with them, and since I gain nothing but benefits if I share them, so I did.


These are the notes that I've made back when I was in form 4. I'm sorry I didn't cover all the topics, and I'M SORRY I CAN'T MAKE MORE, given my current state: a first year medical student, studying as a foreigner student in Jordan.

This is an entry I made explaining why I don't have more notes :(


When I was in high school, I was more to making the most beautiful notes, but now, with a lot of time constraint and even more medical facts to stuff in, I changed into mind maps. And I found it very effective.
If you want to see some of my mind maps that I currently make, go to this entry: Mind maps ideas & tips.


These below are some of the notes about biology form 4.
Click on the link to the entries posting about these notes for more tips on how to understand them.
Click on the pictures for better view.
To download, left click on the image, and click save image as..


1) Cell Organization





2) Chemical Composition







3) Cell Division : Mitosis, Meiosis and Cell Cloning.








4) Nutrition





40 comments:

nur said...

im also found that making mind maps help me in memorizing since in form 3. finally i found some new idea for my notes look like. thanks for sharing. may Allah bless you :)

nor laila said...

nota akak sangat membantu.. terima kasih sangat2.. akak x nak buat notes for chapter 7 (form 4 ) ke ??

DoktorKartunis said...

Nor laila, minta maaf ye, akak dah tinggalkan dunia sekolah menengah lama dah. Sekarang tgh sibuk 'membunuh' subjek2 medik pulak :)

Anonymous said...

thanks kak!

DoktorKartunis said...

sama2 :)

arnie nashataniala said...

New follower..i like ur style in studying n i am practicing it in my study...may allah bless u

DoktorKartunis said...

Alhamdulillah, may Allah bless you too :)

misslavenderlovepurple said...

kak,ade lgi tak???
yg lain(bab lain /subjek lain.
sye suke tgk nota dlm mind map..
first time sye jmpe nota dlm mind map.
akak punyer sgt menarik dan lawa.
Terima kasih ats perkongsian nota akk.. semoga Allah m'mbls budi baik akk ini..

DoktorKartunis said...

misslavender, kalau subjek lain tu ada, tapi akak tak dapat gerenti akak sempat share dalam masa terdekat sbb nota tu kat malaysia, dan sekarang ni akak still ada kat jordan. in sya Allah bila akak balik nnt akak akan usahakan untuk share.

farahain omar. said...

assalamualaikum akak. Alhamdulillah terima kasih utk nota yg sangat bagus ni. lagi2 utk budak kelas sains tulen macam saya. sangat membantu. hope sgt akak dpt share cara belajar masa akak form 4 n 5. terima kasih kak! may Allah bless :)

Nur Syira said...

Assalamualaikum..syukran ye kak sebab sudi share nota akak yg comel ni..saya suka..hihi.. :D

DoktorKartunis said...

Afwan.. sama2 semua :)
Farahain, in sya Allah kalau ada kelapangan akak cuba buat.

Anonymous said...

Assalamualaikum , kak nota bab yang lain ada tak ?

JePo said...

Waalaikummussalam, minta maaf, xde lah dik. Yang akak share kat sini je ada.

Anis Afrina said...

Thank you soo much! I really love your notes, your handwriting so pretty and neat :)

Farhana said...

Assalamualaikum, sy nk gunakan note2 anda ni sbg bhn mgajar sy.. Minta halalkan ya.. Smoga pahala anda berterusan dgn ilmu yg anda share ^_^

Jazakillah

Anonymous said...

Perhh style2 .. haha pulon elok2 blajaq medic . #aceywah , mcm dh hbis skolah plak :p

JePo said...

Waalaikummussalam
masya Allah, cikgu Farhana, terima kasih cikgu. Terkedu dan terharu saya baca comment cikgu. InsyaAllah.. moga amalan ni yang akan saya bawa masuk ke akhirat nnt.

Putri Sabrina said...

Saya guna nota akak utk rujukan ye. Nota akak mmg berguna. Terima kasih ya akak. Halalkan ye ;)

fatihah suhaimi said...

assalamualaikum akak mcm mana nak IM akak nak mintak tips2 buat peta minda

Da'ie Huffaz said...

Assalamualaikum...kak, Syukran...notes akak memang terbaik!!!

.Nasuha Hazmin. said...

assalamualaikum. kak thank you for the notes. mohon halalkan yeeee. may Allah bless you! ^_^

Muhammad Arif Akasyah said...

nak copy bleh?????? pleese........

mohamad Norazlan said...

salam...note akak memang perfect...izinkan saya guna tok SPM 2015...

Anonymous said...

assalamualaikum akak, sebelum saya tengok nota-nota yang akak sediakan ni, saya tengok dulu post'2 akak, allahuakbar akak, saya rasa sedih dan sedar dan ia menambah lagi keyakinan saya untuk lebih bersemangat dalam apa jua cabaran yang saya bakal tempuhi, saya doakan agar akak selalu dirahmati Allah dan segala urusan akak di dunia dan juga di akhirat nanti dipermudahkan, insha allah :).

P/S : Izinkan saya ambil nota ni untuk persediaan SPM 2015 ye kak, Assalamualaikum :)

Little Qhaleefah said...

Assalamualaikum.
akak saya susah betul nak buat nota mcm ni.T_T . jadi izinkan saya buat nota akak jadi contoh ya :DD

Anonymous said...

Assalammualaikum akak . Terima kasih untuk nota nota tu . Akak taknak share nota form5 punya ke? Tak sabar nak tunggu form5 mind map notes dari akak . Semoga segala urusan akak dipermudahkan Allah SWT.

Fadhilah said...

Salam Akak, do you mind send me all your notes of form 4 to my email fadhilahxx@gmail.com bcause it's so useful to me :) Thank youuu

Anonymous said...

Assalamualaikum..akk..izinkn sy menggunkn nota akk sebgai rujukn..semoga akk berjaa dunia akhirt ameen...akk doakn sy supaya mnhadi seorg prof.madya .dr yg brjaya ye.. Amin..

Farahin Fadzil said...

Assalamualaikum Akak :) terima kasih sbb sudi share nota ni. sgt membantu. izinkan kami untuk jadikan ni sebagai rujukan ye. terma kasih sekali lagiii :))

sheraa said...

Assalamualaikum kak. Mntk izin dl sume mind map ni. Semoga berjaya dunia dan akhirat ��

NUR ATIQAH Idrus said...

Assalamualaikum akak :D thanks untuk notes akak ni.. nota akak banyak membantu saya.. Thanks again..

puterisykes99@gmail.com nathansykes said...

you are gifted. really luv you, hpe ull success in ur life. aminnnn. xoxo

Anonymous said...

Asslm akak ๐Ÿ˜Š, mohon share note untuk jadi rujukan saya.

Anonymous said...

Thanks dr kartunis...
You helped me a lot

Qurratul Aini said...

Thanks akak.lawa nyer mindmap akak.sya save image yer.All the best.

Qurratul Aini said...

Thanks akak.lawa nyer mindmap akak.sya save image yer.All the best.

nik zuhairah said...

akak...tajuk lain ada tak?nak tajuk lain jugak sbb akak punya notes really helpful semoga Allah balas budi akak..

su6476 said...

Thank you so much for this note๐Ÿ˜ It helps me a lot in my studies

Anonymous said...

kak, saya nk guna nota2 ni ya, some of them will be used in pt3. and some of them willbe used in form 4

thanks ya!